• Skutočne zdravá škola a SchoolFood4Change na našej Vazke! 🍏🥦

            26. október 2023 bol pre našu školu dňom s veľkým "D". Prišli nás navštíviť odborníci na zdravú stravu z EÚ, dokonca pozvanie prijala aj pani ministerska školstva zo Sarajeva. Zvedaví na nás a našu prácu v oblasti zdravej stravy boli aj predstavitelia projektu SchoolFood4change, ktorí spolupracujú s iniciatívou Skutočne zdravá škola. 

            Na úvod sme mali nachystaný prípitok z dielne Dobrého ježka a naša šikovná druháčka dojala celé publikum svojím čarovným ľudovým tancom, ktorým sme chceli tejto návšteve ukázať kúsok nášho folklóru. Pani riaditeľka pozdvihla čašu a krátkym vtipným príhovorom oficiálne otvorila akciu. 

            Po príjemnom úvode sme mali blok prezentácií o školskom stravovacom systéme a spôsoboch, ako ho môžeme vylepšiť, predstavili sme našu školu a aktivity, ktoré súvisia s edukáciou žiakov ohľadom zdravého a chutného stravovania a oboznámili sme návštevu s našou ďalšou aktivitou, ktorá súvisí s iniciatívou Aktívna škola. Žiačka siedmeho ročníka profesionalne po anglicky porozprávala o svojom zážitku z Hotelovej akadémie Mikovíniho, kde sme boli spolu aj s piatakmi. 

            Po prezentáciách sa vzácni hostia pobrali pozrieť, ako prebieha vyučovanie hodiny Viem, čo zjem, na ktorej sa porozprávali aj s našimi piatakmi a tí sa veru nedali zahanbiť, lebo im milou angličtinou rozpovedali svoje dojmy z tohto predmetu. 

            Po tejto spoločnej aktivite sa "účastníci zdravého zájazdu" rozdelili do skupín a postupne si pozreli našu bohatú bylinkovú záhradku, kde pestujeme oregano, bazalku, mätu, medovku, rozmarín, bobkový list a iné bylinky, ktoré potom používajú malí "masteršéfovia" v žiackej kuchynke, kde sa priúčajú kulinárskemu umeniu. Títo žiaci ponúkli návšteve vlastnoručne pripravené sladké i slané maškrty. Veľký úspech zožala aj multisenzorická miestnosť, kam sa chodia odreagovať žiaci i učitelia po náročnom dni.

            Na záver sme mali spoločný obed v školskej jedálni, kde sa naše pani kuchárky blysli svojím umením a ukázali, že aj školská jedáleň dokáže variť chutne a zdravo. Všetci hladoši si pochutili na cícerovej polievke, zeleninových karbonátkoch či kuracom šaláte.

            Z tvárí všetkých návštevníkov i nás, hostiteľov, sa dala čítať spokojnosť a radosť, že akcia dopadla na výbornú.

          • Tešíme sa z darovaných notebookov 💻

            Tešíme sa z darovaných notebookov 💻Vďaka našim sponzorom máme opäť nové vybavenie do školy. 😊 Tentokrát námvenoval pán Gallovič zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers Slovensko, s.r. o. dvadsať notebookov značky Lenovo. Tešíme sa na ich používanie.ĎAKUJEME 🙂

          • Deň v maskách 🎃👻

            Posledný deň pred jesennými prázdninami bolo na našej škole strašidelne. Žiaci aj učitelia sa obliekli do masiek a spoločne si spestrili vyučovanie. Žiaci II. stupňa súťažili so svojimi maskami aj v Školskom pohári o titul Trieda roka. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom gratulujeme.

          • Nové príslušenstvo na varenie 🍴

            Touto cestou by sme sa chceli POĎAKOVAŤ úžasnej Janke Králikovej, mamičke žiačky z 3.B triedy za sponzorský dar na krúžok MASTER CHEF. Ďakujeme za kontaktný gril a príslušenstvo na pečenie. Tešíme sa na ďalšie dobroty.

          • Zdokonaľovací plavecký výcvik - 5. ročník

            V týždni od 2. – 6.10.2023 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v Hoteli František – Lazy pod Makytou.

            Žiakov sprevádzali páni učitelia telocvikári Mgr. Róbert Dadykin, Mgr. Marián Paliatka a pani učiteľky triedne Mgr. Michaela Feketová a Mgr. Zuzana Szalaiová.

            Spoločne si užili skvelý týždeň plný športu, turistiky a zábavných večerných aktivít. Žiaci sa zdokonalili v rôznych plaveckých štýloch ako kraul, znak či prsia. Popri plávaní si tiež užili hranie vybíjanej, futbalu či spoločenských hier. V utorok vymenili doobedňajšie plávanie za turistiku a cez les sa vydali až do Českej republiky! Na vrchu Kohútka, ktorý je situovaný na česko-slovenskej hranici, si po poriadnej túre dopriali vynikajúci obed. Posledný večer nechýbala Nočná hra, ktorú si pre žiakov prichystali upíri z lesa. Žiaci si plavecký výcvik užili a veríme, že si odniesli mnoho spomienok.

          • 🎉 Ohňostroj chutí 🍉 🍇 🍓

            Dňa 17.10. 2023 si pre nás študenti hotelovej akadémie Mikovíniho pripravili ohňostroj chutí. Ako prvý chod nám ponúkli výborné a zdravé nátierky, potom sme ochutnali zdravý variant tortíll s kuracím mäsom, zeleninou a cesnakovým dresingom a nakoniec sme si pochutnali na dezertoch, v ktorých nebol žiadny cukor, ale jeho zdravé a chutné náhrady. Okrem ochutnávania výborných jedál sme sa aj dozvedeli ako správne a slušne stolovať.

          • Online stretnutie k dopravným zmenám v okolí našej školy

            Vážení rodičia,

            pozývame vás na online stretnutie k dopravným zmenám, ktoré boli zavedené v rámci projektu Mesto pre deti v okolí našej školy.

            O tomto projekte ako aj o dočasných zmenách by sme sa s vami radi podrobnejšie porozprávali na stretnutí  a vypočuli si vašu spätnú väzbu.

            Stretnutia sa zúčastnia zástupcovia Metropolitného inštitútu Bratislavy a primátor Matúš Vallo.

            Online stretnutie sa uskutoční v pondelok 23.10. o 17.30.

            Stretnutie bude na Zoome.

            Na stretnutie sa pripojíte cez odkaz: http://bit.ly/3S3zNlY

            ID schôdze: 860 1922 8347

            Heslo k stretnutiu (passcode): 12345
             

             

            Tešíme sa Vašu účasť a ďakujeme Vám za spoluprácu a trpezlivosť pri zavádzaní dopravných zmien.
             
            Tím projektu Mesto pre deti

             

          • Exkurzia v Rakúsku 🍫

            Dňa 10. 10. 2023 sa 55 žiakov 6. ročníka zúčastnilo exkurzie v Rakúsku.

            Najskôr sme navštívili Kittsee. Pani učiteľka Súderová žiakom porozprávala o histórii Kittsee. Žiaci navštívili čokoládovňu Hauswirth a premietli im film o výrobe čokolády a histórii závodu. Videli výrobu čokolády, jej
            balenie a vývoz do predajní nielen v Rakúsku, ale aj do zahraničia. V podnikovej predajni žiaci čokoládu
            nielen ochutnali, ale aj si ju zakúpili.

            Následne autobusom cestovali do Hainburgu, kde sa oboznámili s históriou mesta, videli  veľa historických pamiatok, o ktorých im porozprávala pani učieľka. Žiaci navštívili aj prístav pri Dunaji a exkurziu ukončili nákupom suvenírov.

          • Tešíme sa z darovaných monitorov a klávesníc! 

             

            Ďakujeme finančnej spoločnosti za darovanie klávesníc a výkonných monitorov. Ako moderná škola sa snažíme využívať informačné technológie na všetkých predmetoch, nielen na hodinách informatiky. 

            Baví nás učiť (sa) inovatívne! :)

            ĎAKUJEME ! 

          • Exkurzia - Remeselný dvor a Včelárske múzeum 🍯

            Dňa 29.9. sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie v Remeselnom dvore. V remeselnom dvore sa žiaci oboznámili so životom roľníkov, rybárov, ale aj s remeslami ako tkáčstvo, kováčstvo, rezbárstvo či hrnčiarstvo. Žiaci si vyskúšali aj ručne vyrobené hudobné nástroje. V podkroví múzea sme vstúpili do domov obcí, tak ako vyzerali pred mnohými desaťročiami v časoch osídľovania po 1. svetovej vojne. Ďalej nás pani sprievodkyňa previedla vidieckym dvorom, kde sme si mohli vyskúšať aj poľnohospodárske nástroje.

            Ďalej naše kroky viedli do Kráľovej pri Senci, kde nás vášniví včelári previedli Včelárskou pasekou. Včelárska paseka bola založená už v roku 1930 a sú v nej vystavené unikátne zbierky úľov, používaných už v sedemnástom storočí. Paseka sa rozprestiera na rozsiahlom pozemku plnom kvetov a stromov, ktorého okolie tvoria včelie úle a anglický park. Dozvedeli sme sa ako žijú včielky, ako vyzerajú, ako fungujú ich včelie rodinky a na záver sme ochutnali niekoľko druhov medu či medovú limonádu.

          • Zapojte sa do výzvy a poďte do školy pešibusom!

            Peší školský autobus je aktivita, ktorej cieľom je motivovať deti ku kráčaniu do školy. Je rozšírená po celom svete, v našom okolí ju praktizujú napríklad v Prahe alebo vo Viedni.

            Na Metropolitnom inštitúte Bratislavy pešibus pilotne spustili minulý školský rok v spolupráci so ZŠ Tbiliská. Tento školský rok pomôžu pri jeho realizácii až desiatim školám. 

            Čo je to pešibus?

            V prvom rade ide o komunitne vedenú aktivitu, cieľom ktorej je v sprievode dvoch dospelých osôb bezpečne dopraviť deti do školy. Väčšia skupina detí je na ceste do školy vedená sprevádzajúcim „vodičom alebo vodičkou“ pešibusu. Vodičom sa môže stať niektorý z rodičov. Pešibus má viacero zastávok, ktoré sú určené podľa bydliska detí tak, aby sa vedelo zapojiť čo najviac z nich. Vodiči a vodičky ich následne bezpečne prevedú po trase až ku vchodu areálu školy.  

            Pešibus umocňuje vzťah detí k ich okoliu a vytvára priestor pre silnejšie väzby v kolektíve. U rodičov zase vytvára dôveru v schopnosť dieťaťa dopraviť sa bezpečne do školy. Navyše, vďaka pešiemu autobusu dokážeme značne znížiť počet áut pred školou, čo vytvára príjemnejšie a hlavne zdravšie prostredie pre deti a obyvateľov a obyvateľky okolia školy. 

            POZOR! prihlasovanie len do 6.10.2023

            Online formulár na pešibus: https://bitly.ws/WzDj

            Video: https://bitly.ws/Wzzc

            Facebook: https://www.facebook.com/mib.bratislava

          • Skutočne zdravá škola 🍏 a Aktívna škola 🏀

            Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do programov Skutočne zdravá škola a Aktívna škola. Cieľom programu Skutočne zdravá škola je rozvíjať kultúru stravovania vo všetkých ekologických, ekonomických, sociálnych a zdravotných súvislostiach. Cieľom programu sú zdravé deti, potravinovo gramotní ľudia, udržateľné hospodárstvo a zdravé životné prostredie.

            Aktívna škola je koncept Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý predstavuje komplexný prístup k pohybovým aktivitám na školách, ktoré realizuje škola pred, počas alebo po skončení vyučovania. Podstatou konceptu je pristupovať ku všetkým pohybovým a športovým aktivitám na škole ako k súboru príležitostí, ktoré reprezentujú časti Aktívnej školy.

            Tieto projekty, do ktorých je naša škola zapojená, môžete sledovať na našom Facebooku, Instagrame a v podstránkach Skutočne zdravá škola a Aktívna škola.

          • Tréneri v škole

            Naša škola sa zapojila do projektu Tréneri v škole. Cieľom projektu je budovanie vzťahu detí k pohybu a získanie základných pohybových návykov, tiež skvalitnenie hodín TSV pestrými pohybovými aktivitami, obohatenie a inšpirácia pedagógov, zachytenie záujmu o šport detí na 1. stupni ZŠ ako aj prispievať k pozitívnemu vplyvu na súčasný stav zdravia u detí.Každý štvrtok prídu kvalifikovaní a vyškolení tréneri na hodiny TSV k nám do všetkých tried prvého ročníka a jednej triedy druhého ročníka. Spoločne s pani učiteľkami sa budú hravou a pestrou formou venovať rôznym loptovým hrám, základom lokomócie, rytmiky a koordinačným pohybom. Tým sa budeme snažiť vybudovať u detí pozitívny vzťah k pohybu. Zatraktívniť hodiny TSV pomôžu aj nové a netradičné športové pomôcky, ktoré sú bezplatne zabezpečené z tohto projektu. Všetci sa tešíme na netradičné športovanie s trénermi v škole.Posledným benefitom je, že celý projekt je financovaný Úradom vlády Slovenskej republiky a Mestskou časťou Bratislava Staré Mesto, za čo im patrí poďakovanie nás všetkých, teda žiakov, rodičov aj učiteľov.

          • Výchovný koncert - Ľudová hudba a nástroje

            Dňa 22.09. sa žiaci 5. ročníka zúčastnili výchovného koncertu v Pistoriho paláci. Výchovný koncert bol zameraný na ľudovú hudbu a nástroje. Hudobníci žiakov aktívne zapájali do programu a súťažili o malé odmeny. Na záver si skúsili, aké to je byť hudobníkom a všetci sme si spoločne zahrali na rozličné hudobné nástroje.

          • Zbierka Biela pastelka

            Aj tento školský rok sme sa ako škola zapojili do verejnej zbierky s názvom BIELA PASTELKA, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých. Zbierka sa bude konať dňa 22.09.2023.

            Tento školský rok sa do zbierky aktívne zapoja žiačky 8.A triedy. Žiačky sa budú nachádzať s pokladničkou pred budovou školy od 7:30 hod. a následne počas 1. a 2. vyučovacej hodiny navštívia aj všetky triedy/kabinety/jedáleň/kancelárie.

            Budeme radi, ak sa do zbierky zapojíte a pomôžete druhým. 
             
            "Len si to predstav... aké to je, veci si len predstavovať." 

          • Krúžok programovania Programko

            Milí žiaci a rodičia,

            na našej základnej škole sa v tomto školskom roku bude organizovať krúžok programovania a informatiky pre žiakov 1. a 2. stupňa (oddelene). K dispozícii je niekoľko termínov (fyzicky v priestoroch školy).  Náplňou kurzov budú základy programovania + základy tvorby hier + internetová bezpečnosť.

            Krúžok sa bude konať raz do týždňa po vyučovaní. Žiaci v cene krúžku dostanú učebnicu (teória + príklady) a potvrdenie o absolvovaní kurzu. Krúžky začínajú na začiatku októbra. Maximálna kapacita krúžku je 15 žiakov. 

            V prípade záujmu o viac informácii, prosím kontaktujte kozusko@programko.sk, 0917394051. Ján Kožuško je organizátorom krúžkov a zakladateľom iniciativy Programko, ktorá sa žiakom základných škôl v oblasti vzdelávania venuje už od roku 2019. 

            Viac info nájdete na www.programko.sk   

            Na krúžok môžete zaregistrovať na (v reg. formulári nájdete dostupné termíny):

            https://forms.gle/QGzdKSui7j6ZiVeFA

          • Krúžková činnosť 2023/2024

            Vážení rodičia,

            v školskom roku 2023/2024 opäť prevezmú žiaci našej školy vzdelávací poukaz, ktorý reprezentuje osobitný štátny finančný príspevok na ich záujmové vzdelávanie. Každý žiak môže navštevovať viaceré záujmové aktivity v rôznych vzdelávacích inštitúciách.

            Poukaz však môže poskytnúť len jednej a to podľa vlastného výberu. Žiak sa spolu so svojimi rodičmi musí rozhodnúť, akú záujmovú a vzdelávaciu činnosť si vyberie a komu poukáže svoj vzdelávací poukaz.

            Veríme, že rôznorodá ponuka krúžkov na našej škole bude pre Vaše dieťa vítanou formou naplnenia voľného času a využijete preto práve našu ponuku na ďalšie záujmové vzdelávanie Vášho dieťaťa a poskytnutý vzdelávací poukaz odovzdáte našej škole.

            Každý žiak si môže vybrať maximálne 2 krúžky. Krúžok sa otvorí pri minimálnom počte 12 žiakov. Prihlasovanie prebieha odovzdaním vzdelávacieho poukazu triednemu učiteľovi do piatku 20. 9. 2023. Názov krúžku/krúžkov, o ktoré máte záujem, napíšte na jeho zadnú stranu alebo nahláste priamo vedúcemu krúžku. Ďakujeme.

            Ponúkame tiež krúžky iných organizácií, na tie sa však poukazy využiť nedajú a sú spoplatnené.

          • Prvý školský deň

            Prišlo ráno vytúžené, už je september.
             

            Takto veselo sme 4.9. privítali našich prváčikov - básňami, piesňami a tancom. Verte, že bolo veselo.
             

            Prajeme im úspešný školský rok a rodičom veľa síl a trpezlivosti.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje