• Bylinky naše každodenné

      • Okolie ZŠ Vazovova je zaujímavý vizuálny priestor, ktorým každý deň prechádza vyše 700 žiakov a mnoho rodičov. Dôležité sú 2 časti, predzáhradka ZŠ Vazovova a školský dvor. Práve tu vieme prostredníctvom akčného tímu vytvoriť zaujímavé environmentálne dielo s presahom aj na verejnosť.

        Zamerali sme sa na možnosť využiť pôdu na verejne otvorenom školskom dvore a osadiť tam rôzne vyvýšené záhony, viditeľné a využiteľné ako žiakmi ZŠ, tak aj širokou verejnosťou. Sústredíme sa na tvorbu rôznych foriem osadenia byliniek, či už vyvýšené záhony, hrantové kochlíky, bylinková špirála, alebo prirodzene posadené bylinky popri plote. Žiaci v rámci projektu vytvoria tabuľky s informáciami o každej byline, ktorá sa dá bežne využiť, či už v kuchárskom, alebo liečebnom procese.

        Dôležitou súčasťou bolo zapojenie rodín žiakov, ktorých sme jednoduchým dotazníkom oslovili na spoluprácu vo viacerých častiach. Na realizáciu grantu sme využili ich skúsenosti s bylinkami, taktiež sme ich poprosili o zdieľanie receptov na dobré jedlá s bylinkami (mäta, ligurček, rozmarín, rasca, medovka...), ale aj na liečivé procesy (tymián, skorocel, repík, materina dúška, rakytník...). Naším cieľom bolo okrem zozbierania receptov a tvorby tabuliek o prospešnosti byliniek v našom živote, zozbierať čo najviac bylín od rodičov, aby sme aj takto podporili cirkulárnu ekonomiku v ekosystéme.

        Jedným z výstupov žiakov je aj katalóg byliniek použitých počas projektu. Ten je rozdelený na 2 časti. Prvá je zameraná na starostlivosť o bylinky a v druhej sa nachádza zoznam receptov ako sa dá každá bylinka v každodennom živote použiť. Takto sme zabezpečili, že myšlienku projektu budú vedieť zrealizovať aj iné školy alebo rodiny v rámci svojich lokálnych komunít a záhradiek. Brožúrka bude zverejnená na školskom EduPage a voľne dostupná.

        Spoločne revitalizujeme školský dvor, preto je nám téma ekologického a udržateľného prístupu veľmi blízka. Využili sme potenciál novej predzáhradky a veľkosť školského dvora pre nový rozmer – bylinky. Je to priestor, kam vieme vniesť aj vlastné nápady našich žiakov ohľadom výsadby, starostlivosti a využitia byliniek.

        Už projektom predzáhradky sme dokázali výrazne zmeniť priestor, ktorý sa dennodenne využíva. Žiaci získali návyk ako sa o ňu starať tak, aby sme sa v nej všetci cítili príjemne. Projektom Neviditeľné stromy sme opäť rozšírili povedomie o pľúcach nášho školského dvora a ešte viac sa vhĺbili do problematiky a ekologického rozmeru stromov na našom dvore.

         

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje