• Neviditeľné stromy

      • Stromy na školskom dvore ZŠ Vazovova 4 tvoria zaujímavý vizuálny priestor. Slúžia ako pľúca tohto priestoru už vyše 50 rokov. Celoročne dvor využíva vyše 500 žiakov.

        Stromy síce poskytujú tieň, zároveň sú však neviditeľné v zmysle svojej veľkosti a dôležitosti. Preto chceme prostredníctvom tímovej práce pripraviť akýsi náučný chodník so zaujímavými informáciami a tvorivými tabuľkami.

        Celý tento proces bude tvorený deťmi, ktorým dáme šancu skrz tvorivý projekt s názvom: „Ako by ste zviditeľnili stromy pred školou?“ s tým, že jedna z podmienok je - ekoprístup - použitie prírodných, resp. recyklovaných materiálov. Ten tím, ktorý bude mať najlepší nápad, ho bude môcť na školskom dvore realizovať v rámci technických prác. Zároveň nastavíme systém dlhodobého a udržateľného starania sa o náučný chodník, aby si ho v budúcnosti vedeli užiť všetci návštevníci školského dvora.

        Sme aktívna škola s veľmi múdrymi a šikovnými deťmi. Aj situácia z pandemického obdobia ukázala, ako veľmi je potrebné pre deti, aby prežívali čo najviac času vonku s možnosťou vlastnej tvorivej realizácie. Školský dvor bol počas 1. vlny úplne zavretý, neskôr sa využíval počas prezenčnej výučby 1. stupňa. Na dvore sa nachádza 27 stromov. Sú však akoby neviditeľné, pretože sú zasadené prevažne po okolí plota. Tešíme sa, že práve zo zdrojov Deti pre Bratislavu zviditeľníme všetky javory, topole, lipy a pagaštany, ktoré sa dostanú do popredia vďaka nápadom našich žiakov.

        Stromy vnímame ako automatickú súčasť našich životov, veď bez nich by to tu na našej zemi nefungovalo. Sú svojím spôsobom neviditeľné. Častokrát nevieme o aké stromy ide, prečo sú dôležité, prečo práve tieto stromy sú vysadené a osadené tam, kde sú. Čím a ako nám vlastne pomáhajú? Odpovede na tieto otázky by sme chceli priniesť zrealizovaním projektu „Neviditeľné stromy“. Prostredníctvom tvorivých hier navrhnutých na informačných tabuliach budú deti plniť rôzne úlohy, stromy v ich veľkosti zviditeľníme, vytvoríme ucelený edukatívny chodník a posilníme u detí lepší a dôvernejší vzťah ku stromom. Sami zistia, že keď spoznajú dôležitosť týchto prvkov prírody, budú ju viac chrániť aj v lese.

        Najväčší úžitok z nej budú mať žiaci, ktorí navštevujú školu na ZŠ Vazovova, ale aj tí, ktorí chodia okolo ulíc Slovanská a Fazuľová. Náučné tabule pre dospelákov budú orientované tak, že si ich budú môcť pozrieť aj ľudia z ulice. Náučný chodník okolo stromov v sprievode rodičov alebo pedagógov pomôže obohatiť vedomosti o rôznych druhoch stromov. Poznaním jednotlivých druhov stromov sprostredkujeme deťom zážitok aj počas vyučovania prvouky, prírodovedy či biológie.

        Deti, ktoré sa do projektu zo školy zapoja, budú v rámci technických prác, v spolupráci s pedagógmi a pánom školníkom, vymýšľať a následne vyrábať rôzne typy náučných drevených tabúľ. Tie osadia popri stromoch. Pôjde o viacero typov aktivít na rôznych úrovniach a pre rôzne vekové kategórie. So samotnou tvorivou časťou začneme hneď po potvrdení získaného grantu, s osádzaním tabúľ za vhodných poveternostných podmienok.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje