• NOC S ANDERSENOM 🌌

            Milí knihomoli, 🙋

            moja dlhá spiatočná cesta z vašej krásnej krajiny je na konci. Hlásim, že som šťastne doma, v mojom milovanom Dánsku. Oslava mojich 219. narodenín vo vašej spoločnosti bola pre mňa nezabudnuteľná. 🎉

            Noc, ktorá nesie moje meno, vo mne zanechala množstvo krásnych zážitkov. Verím, že sa staráte o Andersenovnik, ktorý sme spoločne zasadili.

            Nultý ročník Noci s Andersenom na Vazovovej, ktorý sa uskutočnil v piatok 15. marca, bude pre mňa navždy symbolom umeleckého zážitku z bábkového divadla, zábavných kvízov, vynikajúceho francúzskeho menu či ukážkovej módnej prehliadky.

            Veľké ďakujem patrí pani učiteľkám, ktoré zvládli všetky moje náročné požiadavky a vám, milé deti, že ste prijali pozvanie na stretnutie sa so mnou.

            Vidíme sa o rok? 😉

            S pozdravom

            Hans (Ch. Andersen)

          • Virtuálna realita sa stala realitou na Vazke

            DETI DEŤOM – nezištne a navzájom

            Nekonvenčný prístup k vzdelávaniu žiakov prostredníctvom virtuálnej reality sa stáva na ZŠ Vazovova skutočnosťou. Veríme, že vzdelávanie prostredníctvom virtuálnej reality pomôže zvýšiť atraktivitu vyučovacieho procesu.  Licenciu na prístup do virtuálnej triedy na vyučovanie informatiky, geografie, dejepisu, fyziky, chémie, anglického a nemeckého jazyka nám darovala spoločnosť WRDATACENTRUM s.r.o., Viac informácií nájdete na

            https://wr3dcom.sk/

            Žiaci môžu vstúpiť do virtuálneho priestoru a vyskúšať si riešenie úloh, ostatní žiaci majú zároveň možnosť sledovať cez projektor, čo sa deje vo virtuálnom triede.

            Lisa et Liam, o.z. https://www.deti-detom.sk/ nám darovalo prvé dva kusy zariadení Oculus Quest 2 na ovládanie pohybu vo virtuálnom priestore. Za dar ďakujeme deťom Liamovi a Lise 😊

            Virtuálna realita (VR) prináša do vyučovania revolučné možnosti, ktoré menia spôsob, akým sa učíme a vnímame svet okolo nás. Táto technológia umožňuje študentom interaktívne a pútavé prostredie, kde sa môžu ponoriť do živých, realistických simulácií a virtuálnych skúseností.

            Vďaka VR môžu žiaci cestovať do ďalekých krajín, preskúmať históriu alebo ponoriť sa do komplexných vedeckých konceptov, čím sa učivo stáva omnoho prístupnejším a zaujímavejším. Táto technológia tiež podporuje rozvoj kreativity, problémového myslenia a tímovej spolupráce.

            Virtuálna realita otvára dvere pre personalizované vzdelávanie, kde sa učebné prostredie prispôsobuje individuálnym potrebám žiakov. Pomáha aj žiakom so špeciálnymi potrebami tým, že im poskytuje alternatívne spôsoby učenia.

            ĎAKUJEME!

          • Včielky samotárky nie sú na Vazke samy 🐝

            Zapojili sme sa do projektu EduBee - včielky samotárky pre základné školy s cieľom zvýšenia povedomia o opeľovačoch, ich spôsobe života a ochrane. Prvé včielky samotárky sú už na našom školskom dvore v bylinkovej záhradke a veríme, že sa im u nás bude páčiť. 🌱 🌾

            Bližšie informácie nájdete na:

            https://www.osmia.sk/sk/edubee-projekt

            https://www.osmia.sk/sk/kopie-edubee-gal%C3%A9ria

            Včely sú nenahraditeľnou súčasťou nášho ekosystému a majú kľúčový význam pre život na Zemi 🌍. Bez včiel by sme stratili mnoho druhov rastlín, ktoré sú základom potravy pre nás aj pre zvieratá 🐘.

            Včely sú tiež indikátorom stavu životného prostredia. Ak sú včelie kolónie ohrozené, je to signál, že s ekosystémom niečo nie je v poriadku. Ich úbytok môže mať katastrofálne dôsledky pre celý ekosystém aj pre ľudskú populáciu.

            Pre ochranu včiel a udržanie stability ekosystému ♻️ je nevyhnutné prijať opatrenia na ochranu ich prostredia, obmedziť používanie pesticídov a podporovať biodiverzitu. Bez včiel by svet nebol taký, aký ho poznáme a ich význam je potrebné si uvedomiť a chrániť pre budúce generácie.

          • Dejepisná exkurzia - Múzeum holokaustu v Seredi

            Dňa 29.2.2024 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie v Múzeu holokaustu v Seredi. S pani učiteľkou Slezákovou a Szalaiovou si prezreli priestory bývalého pracovného a neskôr aj koncentračného tábora. V tábore sa vďaka vynikajúcim sprievodcom dozvedeli mnoho o ťažkom živote slovenských Židov počas 2. svetovej vojny a ich tragického príbehu. Na vlastné oči videli, v akých nehostinných podmienkach museli žiť a čomu všetkému boli vystavovaní. Prednáška prinútila deviatakov zamyslieť sa nad dôsledkami antisemitizmu, rasizmu a xenofóbie. Aj vďaka tejto exkurzii sme sa utvrdili v tom, že tolerancia je základný pilier spoločnosti a zneužívanie politickej moci na šírenie nenávisti v ktorejkoľvek dobe je veľkou hrozbou. 

          • Voľby zástupcov rodičov do Rady školy

            Dňa 01.3.2024 sa uskutočnili opakované voľby zástupcov rodičov do Rady školy.

            Z celkového počtu 616 oprávnených voličov sa zúčastnilo volieb a prevzalo si hlasovacie lístky 67 voličov. Vzhľadom na to, že išlo o opakované voľby, nevyžadovala sa podmienka účasti nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov. Z celkového počtu 67 vydaných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 67 hlasovacích lístkov, z toho bolo 67 platných hlasovacích lístkov a  0 neplatných hlasovacích lístkov.

             

            Zoznam navrhnutých kandidátov s počtom platných hlasov, podľa poradia:

            1. Ing. JURKA Tomáš, rodič 1.A triedy – 55 hlasov

            2. JUDr. ŠTIGLINC Vladimír, rodič 4.B a 8.A triedy – 36 hlasov

            3. MUDr. KAVEC Vladimír, rodič 2.B a 5.B triedy – 32 hlasov

             

            Na základe hlasovania sa členmi Rady školy pri ZŠ Vazovova 4, 811 07 Bratislava v týchto

            voľbách stali:

             

            1. Ing. JURKA Tomáš, rodič 1.A triedy – 55 hlasov

            2. JUDr. ŠTIGLINC Vladimír, rodič 4.B a 8.A triedy – 36 hlasov

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas a zúčastnili sa volieb. Novým zástupcom rodičov v Rade

            Školy želáme veľa úspechov v ich práci.

             

            Michaela Lörinczová, Xénia Makarová, Barbara Krištofíková, Daniela Šuhajová Smolinská

            členky volebnej komisie

          • Vesmír očami detí 🪐

            Naši šikovní ,,umelci" z ŠKD sa zúčastnili školského kola vo výtvarnej súťaží s názvom ,,Vesmír očami detí 2024", ktorú organizuje Hvezdáreň v Hurbanove. 10 výkresov sme zaslali a dúfame, že uspejeme aj v celoslovenskom kole.

          • Prianie k MDŽ od pána starostu Ing. Mateja Vagača 🌷

            Milé kolegyne,

            Dovoľte mi pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vyjadriť svoje uznanie a obdiv k neoceniteľnej úlohe, ktorú zohrávate vo svete, vo vašich rodinách, aj v našej malej pracovnej realite. Veľká vďaka, že ste polovicou nášho sveta - nie nadarmo sa hovorí aj v manželstve o "lepšej polovičke".

            Okrem tradičných prianí lásky, podpory a uznania, by som vám chcel popriať najmä (a opäť) neustály pokrok smerom k rovnosti, spravodlivosti a inklúzii v životoch nás všetkých. Každá spoločnosť, ktorá má rovnosť práv a príležitostí na vysokej úrovni, prosperuje. Dovoľte mi preto vyjadriť nádej, že každý nový deň prinesie ich posilnenie, rozšírenie príležitostí, aby sa Vaše sny a ambície stali skutočne bezhraničnými. Zo srdca Vám prajem, aby ste sa vždy cítili bezpečne, rešpektovane a slobodne - bez ohľadu na životnú cestu, ktorú si zvolíte.

            Dnes oslavujeme Vás – Vašu silu, Vašu starostlivosť, nezlomnosť a Vaše neustále úsilie vybudovať aspoň o trochu lepší svet pre nás všetkých.

            Vážené kolegyne, milé dámy, zo srdca Vám prajem všetko najlepšie k MDŽ!

            Ďakujeme Vám, pán starosta !

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            Dňa 22.2.2024 si žiaci 2. stupňa zmerali svoje recitačné schopnosti v súťaži Hviezdoslavov Kubín, ktorá bola rozdelená do dvoch kategórií pre prózu i poéziu, a to II. kategória (5. - 6. ročník) a III. kategória (7. - 9. ročník). 

            Porota mala neľahkú úlohu rozhodnúť o tých najlepších, nakoľko súťažiaci predviedli zaujímavé výkony. 

            Nakoniec sa však porota dohodla a miesta udelila nasledovne: 
             

            Próza - II. kategória

            1. miesto: Natália Ďuričová (6.A) 

            2. miesto: Sandra Gossányi (5.B) 

            3. miesto: Zara Štefániková (6.C) 
             

            Poézia - II. kategória 

            1. miesto - Dominik Caudron (6.B) 

            2. miesto: Žofia Budiačová (5.C) 

            3. miesto: Lukáš Záhorský (6.A) 
             

            Próza - III. kategória 

            1. miesto: Diana Gajerová (9.B) 

            2. miesto: Sofia Klimová (9.B) 

            3. miesto: Sabína Jandová (9.A) 
             

            Poézia - III. kategória 

            1. miesto: Gréta Amina Tábory (8.C) 

            2. miesto: Jana Júlia Chlebová (7.C) 

            3. miesto: Filip Sim (7.A) 
             

            Víťazi získali krásne diplomy a spoločenské hry, ktoré im osobne odovzdala pani riaditeľka. Víťazom srdečne blahoželáme a želám mnoho ďalších recitačných úspechov.

          • Korčuliarsky kurz ŠKD ⛸️🧊

            Vo februári sme si už tradične zopakovali a užili korčuľovanie na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.Z amatérov sú profesionáli a z profesionálov hotová reprezentácia. Záver kurzu sme uzavreli krásnym hodnotením a medailami.

          • Ďakujeme za dary od UNICEF

            Nadácia UNICEF podporila 40 škôl na Slovensku s najvyšším počtom žiakov odídencov z Ukrajiny darmi určenými pre ŠKD. A naša škola je jednou z obdarovaných. Ďakujeme nadácii UNICEF za knihy, sedacie vaky a kreatívne výtvarné pomôcky 🥰.

          • Rytiersky turnaj v 7.A

            Žiaci siedmeho ročníka ukončili tému stredoveku na hodinách dejepisu v netradičnom duchu a preniesli sa o niekoľko storočí späť v čase. Spoločne s pani učiteľkou Szalaiovou si usporiadali na hodine stredoveký rytiersky turnaj. Zo siedmakov sa tak stali udatní rytieri a rytierky, panoši či stredovekí krčmári, ktorí sa starali o občerstvenie. Na rytierskom turnaji samozrejme nechýbal ani kráľ a kráľovná. Rytieri a rytierky si zmerali sily vo viacerých disciplínach ako napríkad jazda na koni, hod kruhom, súboj na kladine s mečmi či súťaž v skladaní a recitovaní rytierskej poézie. Žiaci si netradičnú hodinu veľmi užili a zabavili sa. Naučili sa tak zručnosti, ktoré museli ovládať stredovekí rytieri a 4 hlavné rytierske cnosti – pokora, trpezlivosť, štedrosť či dobroprajnosť. Snažme sa ich dodržiavať aj v dnešnej dobe!

          • Fašiangový karneval v ŠKD 🎭

            Posledný deň fašiangov si naši žiaci z ŠKD spríjemnili karnevalom. Prezliekli sa do krásnych masiek, pomaľovali si tváre a spoločne si zasúťažili či zatancovali na skvelej diskotéke. Tešíme sa na ďalšie zábavné dni!

          • Modernizácia počítačovej učebne hotová 🖥

            Skvelá správa pre žiakov a vyučujúcich 🙌. Náš skvelý IT tím Vladka Huttu a jeho spolupracovníkov sa postaral o výmenu počítačov, nové výukové aplikácie, zakáblovanie a veľa užitočných úprav nielen v našej učebni PC3. Ďakujeme im za ich skvelú prácu a tešíme sa na ďalšie pokračovanie modernizácie informačných technológií na našej škole, ktorá sa transformuje na modernú školu 21.storočia 👍 

          • 🍽️ MASTER CHEF 🍽️

            MASTER CHEF aj s tradíciami chce ladiť,

            raz začas zhrešiť, nemôže vadiť.

            Však Fašiangy bez fánok nemôžu byť,

            deti sa vedia na ne veľmi tešiť.

             

            A keď v dohľadne je jar,

            Škótske vajcia na tanieri sú ako dar.

            K tomu rukolovoreďkvičkový šalátik dáme zdravo,

            s Broňou a Katkou to v kuchynke ide hravo.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje