• Tešíme sa z darovaných monitorov a klávesníc! 

             

            Ďakujeme finančnej spoločnosti za darovanie klávesníc a výkonných monitorov. Ako moderná škola sa snažíme využívať informačné technológie na všetkých predmetoch, nielen na hodinách informatiky. 

            Baví nás učiť (sa) inovatívne! :)

            ĎAKUJEME ! 

          • Exkurzia - Remeselný dvor a Včelárske múzeum 🍯

            Dňa 29.9. sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie v Remeselnom dvore. V remeselnom dvore sa žiaci oboznámili so životom roľníkov, rybárov, ale aj s remeslami ako tkáčstvo, kováčstvo, rezbárstvo či hrnčiarstvo. Žiaci si vyskúšali aj ručne vyrobené hudobné nástroje. V podkroví múzea sme vstúpili do domov obcí, tak ako vyzerali pred mnohými desaťročiami v časoch osídľovania po 1. svetovej vojne. Ďalej nás pani sprievodkyňa previedla vidieckym dvorom, kde sme si mohli vyskúšať aj poľnohospodárske nástroje.

            Ďalej naše kroky viedli do Kráľovej pri Senci, kde nás vášniví včelári previedli Včelárskou pasekou. Včelárska paseka bola založená už v roku 1930 a sú v nej vystavené unikátne zbierky úľov, používaných už v sedemnástom storočí. Paseka sa rozprestiera na rozsiahlom pozemku plnom kvetov a stromov, ktorého okolie tvoria včelie úle a anglický park. Dozvedeli sme sa ako žijú včielky, ako vyzerajú, ako fungujú ich včelie rodinky a na záver sme ochutnali niekoľko druhov medu či medovú limonádu.

          • Zapojte sa do výzvy a poďte do školy pešibusom!

            Peší školský autobus je aktivita, ktorej cieľom je motivovať deti ku kráčaniu do školy. Je rozšírená po celom svete, v našom okolí ju praktizujú napríklad v Prahe alebo vo Viedni.

            Na Metropolitnom inštitúte Bratislavy pešibus pilotne spustili minulý školský rok v spolupráci so ZŠ Tbiliská. Tento školský rok pomôžu pri jeho realizácii až desiatim školám. 

            Čo je to pešibus?

            V prvom rade ide o komunitne vedenú aktivitu, cieľom ktorej je v sprievode dvoch dospelých osôb bezpečne dopraviť deti do školy. Väčšia skupina detí je na ceste do školy vedená sprevádzajúcim „vodičom alebo vodičkou“ pešibusu. Vodičom sa môže stať niektorý z rodičov. Pešibus má viacero zastávok, ktoré sú určené podľa bydliska detí tak, aby sa vedelo zapojiť čo najviac z nich. Vodiči a vodičky ich následne bezpečne prevedú po trase až ku vchodu areálu školy.  

            Pešibus umocňuje vzťah detí k ich okoliu a vytvára priestor pre silnejšie väzby v kolektíve. U rodičov zase vytvára dôveru v schopnosť dieťaťa dopraviť sa bezpečne do školy. Navyše, vďaka pešiemu autobusu dokážeme značne znížiť počet áut pred školou, čo vytvára príjemnejšie a hlavne zdravšie prostredie pre deti a obyvateľov a obyvateľky okolia školy. 

            POZOR! prihlasovanie len do 6.10.2023

            Online formulár na pešibus: https://bitly.ws/WzDj

            Video: https://bitly.ws/Wzzc

            Facebook: https://www.facebook.com/mib.bratislava

          • Skutočne zdravá škola 🍏 a Aktívna škola 🏀

            Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do programov Skutočne zdravá škola a Aktívna škola. Cieľom programu Skutočne zdravá škola je rozvíjať kultúru stravovania vo všetkých ekologických, ekonomických, sociálnych a zdravotných súvislostiach. Cieľom programu sú zdravé deti, potravinovo gramotní ľudia, udržateľné hospodárstvo a zdravé životné prostredie.

            Aktívna škola je koncept Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý predstavuje komplexný prístup k pohybovým aktivitám na školách, ktoré realizuje škola pred, počas alebo po skončení vyučovania. Podstatou konceptu je pristupovať ku všetkým pohybovým a športovým aktivitám na škole ako k súboru príležitostí, ktoré reprezentujú časti Aktívnej školy.

            Tieto projekty, do ktorých je naša škola zapojená, môžete sledovať na našom Facebooku, Instagrame a v podstránkach Skutočne zdravá škola a Aktívna škola.

          • Tréneri v škole

            Naša škola sa zapojila do projektu Tréneri v škole. Cieľom projektu je budovanie vzťahu detí k pohybu a získanie základných pohybových návykov, tiež skvalitnenie hodín TSV pestrými pohybovými aktivitami, obohatenie a inšpirácia pedagógov, zachytenie záujmu o šport detí na 1. stupni ZŠ ako aj prispievať k pozitívnemu vplyvu na súčasný stav zdravia u detí.Každý štvrtok prídu kvalifikovaní a vyškolení tréneri na hodiny TSV k nám do všetkých tried prvého ročníka a jednej triedy druhého ročníka. Spoločne s pani učiteľkami sa budú hravou a pestrou formou venovať rôznym loptovým hrám, základom lokomócie, rytmiky a koordinačným pohybom. Tým sa budeme snažiť vybudovať u detí pozitívny vzťah k pohybu. Zatraktívniť hodiny TSV pomôžu aj nové a netradičné športové pomôcky, ktoré sú bezplatne zabezpečené z tohto projektu. Všetci sa tešíme na netradičné športovanie s trénermi v škole.Posledným benefitom je, že celý projekt je financovaný Úradom vlády Slovenskej republiky a Mestskou časťou Bratislava Staré Mesto, za čo im patrí poďakovanie nás všetkých, teda žiakov, rodičov aj učiteľov.

          • Výchovný koncert - Ľudová hudba a nástroje

            Dňa 22.09. sa žiaci 5. ročníka zúčastnili výchovného koncertu v Pistoriho paláci. Výchovný koncert bol zameraný na ľudovú hudbu a nástroje. Hudobníci žiakov aktívne zapájali do programu a súťažili o malé odmeny. Na záver si skúsili, aké to je byť hudobníkom a všetci sme si spoločne zahrali na rozličné hudobné nástroje.

          • Zbierka Biela pastelka

            Aj tento školský rok sme sa ako škola zapojili do verejnej zbierky s názvom BIELA PASTELKA, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých. Zbierka sa bude konať dňa 22.09.2023.

            Tento školský rok sa do zbierky aktívne zapoja žiačky 8.A triedy. Žiačky sa budú nachádzať s pokladničkou pred budovou školy od 7:30 hod. a následne počas 1. a 2. vyučovacej hodiny navštívia aj všetky triedy/kabinety/jedáleň/kancelárie.

            Budeme radi, ak sa do zbierky zapojíte a pomôžete druhým. 
             
            "Len si to predstav... aké to je, veci si len predstavovať." 

          • Krúžok programovania Programko

            Milí žiaci a rodičia,

            na našej základnej škole sa v tomto školskom roku bude organizovať krúžok programovania a informatiky pre žiakov 1. a 2. stupňa (oddelene). K dispozícii je niekoľko termínov (fyzicky v priestoroch školy).  Náplňou kurzov budú základy programovania + základy tvorby hier + internetová bezpečnosť.

            Krúžok sa bude konať raz do týždňa po vyučovaní. Žiaci v cene krúžku dostanú učebnicu (teória + príklady) a potvrdenie o absolvovaní kurzu. Krúžky začínajú na začiatku októbra. Maximálna kapacita krúžku je 15 žiakov. 

            V prípade záujmu o viac informácii, prosím kontaktujte kozusko@programko.sk, 0917394051. Ján Kožuško je organizátorom krúžkov a zakladateľom iniciativy Programko, ktorá sa žiakom základných škôl v oblasti vzdelávania venuje už od roku 2019. 

            Viac info nájdete na www.programko.sk   

            Na krúžok môžete zaregistrovať na (v reg. formulári nájdete dostupné termíny):

            https://forms.gle/QGzdKSui7j6ZiVeFA

          • Krúžková činnosť 2023/2024

            Vážení rodičia,

            v školskom roku 2023/2024 opäť prevezmú žiaci našej školy vzdelávací poukaz, ktorý reprezentuje osobitný štátny finančný príspevok na ich záujmové vzdelávanie. Každý žiak môže navštevovať viaceré záujmové aktivity v rôznych vzdelávacích inštitúciách.

            Poukaz však môže poskytnúť len jednej a to podľa vlastného výberu. Žiak sa spolu so svojimi rodičmi musí rozhodnúť, akú záujmovú a vzdelávaciu činnosť si vyberie a komu poukáže svoj vzdelávací poukaz.

            Veríme, že rôznorodá ponuka krúžkov na našej škole bude pre Vaše dieťa vítanou formou naplnenia voľného času a využijete preto práve našu ponuku na ďalšie záujmové vzdelávanie Vášho dieťaťa a poskytnutý vzdelávací poukaz odovzdáte našej škole.

            Každý žiak si môže vybrať maximálne 2 krúžky. Krúžok sa otvorí pri minimálnom počte 12 žiakov. Prihlasovanie prebieha odovzdaním vzdelávacieho poukazu triednemu učiteľovi do piatku 20. 9. 2023. Názov krúžku/krúžkov, o ktoré máte záujem, napíšte na jeho zadnú stranu alebo nahláste priamo vedúcemu krúžku. Ďakujeme.

            Ponúkame tiež krúžky iných organizácií, na tie sa však poukazy využiť nedajú a sú spoplatnené.

          • Prvý školský deň

            Prišlo ráno vytúžené, už je september.
             

            Takto veselo sme 4.9. privítali našich prváčikov - básňami, piesňami a tancom. Verte, že bolo veselo.
             

            Prajeme im úspešný školský rok a rodičom veľa síl a trpezlivosti.

          • Dopravné zmeny na Vazovovej ulici 🚗

            Vážení rodičia a zamestnanci,
             

            vaša škola spolupracuje na projekte Mesto pre deti s Metropolitným inštitútom Bratislavy.

            Mesto pre deti je celomestský projekt, ktorého cieľom je zvyšovať bezpečnosť v okolí škôl, vytvárať inkluzívne prostredie priateľské ku všetkým deťom, redukovať pohyb áut v okolí škôl, dopravné zápchy a zvýšený smog.

            Na základe podnetov zozbieraných minulý školský rok od žiakov, zamestnancov a rodičov sa začínajú v okolí školy realizovať určité zmeny v doprave:

            • V priebehu septembra zavádzame nový dopravný režim – zákaz pravého odbočenia z Vazovovej ulice na Radlinského (okrem MHD a cyklistov). Vďaka úprave odľahčíme premávku priamo pred školou a taktiež na zastávke Blumentál, čím sa stane priechod bezpečnejší.
            • Na Mýtnej ulici vznikne nový priechod pre chodcov.
            • Križovatka Mýtnej a Vazovovej ulice bude zúžená, tak autá, ktoré cez ňu prechádzajú pôjdu pomalšie. V priestore, ktorý získame spravíme tzv. taktický urbanizmus – nový priestor pre peších s maľbou na asfalte a prvkami, ktoré vymysleli žiaci a žiačky na workshope.
            • Vytvoríme rezervované parkovacie miesta v čase 07:30 – 08:00 na Mýtnej ulici a na Slovanskej ulici pre rodičov, ktorí potrebujú krátko zastaviť a vyložiť dieťa z auta. Tak zabezpečíme, aby deti vystupovali do bezpečného priestoru.
            • Na Mýtnej a Vazovovej ulici budú vytvorené nové cyklopruhy

            V prílohe nájdete mapu kde sú jednotlivé zmeny popísané. Dopravné zmeny budú zavedené dočasne, zatiaľ na jeden rok. V praxi uvidíme ako sa osvedčia.

            Vaše otázky prosím smerujte výlučne na emailovú adresu info@mestopredeti.sk

            Viac informácií o projekte nájdete na stránke https://mestopredeti.sk.

            Ďakujeme za pochopenie a dodržiavanie nových dopravných pravidiel.
             

            S pozdravom,

            Metropolitný inštitút Bratislavy

          • Oznam školskej jedálne

            Vážení rodičia,

             

            Konto žiaka na www.strava.cz neukazuje presnú sumu ako ukazovalo pred štátnou dotáciou. Presnú sumu zistíte až na konci mesiaca. Vyrovnanie konta za školský rok 2022/2023 bude v októbrových platbách.

            Obedy sú hradené zo štátnej dotácie len v tom prípade, ak je obed odobraný. Ak obed neodhlásite vopred a žiak si ho nevyzdvihne, platíte celú hodnotu obeda:

            • I. stupeň - 1,90 €
            • II. stupeň - 2,10 €

            desiata sa platí:

            • I. stupeň - 0,75 € 
            • II. stupeň - 0,85 €

            Povinná platba na každý mesiac je paušálna réžia 12 €.

            Odhlasovanie obedov je možné cez www.strava.cz so svojim prihlasovacím heslom do 18:00. Prípadne mailom do 8:00 príslušného dňa na: znemethova@zsvazovova.sk. V najnutnejšom prípade na tel. č. 02/52491468. Prosím neodhlasovať stravné kontaktovaním cez edupage.

            Desiata je spojená s obedom, nedá sa preto odhlásiť samostatne. 

             

            Zuzana Némethová

            Vedúca ŠJ

             

          • Oznam pre rodičov

            Školský rok sa začína 04. septembra 2023.

             

            1.ročník:

            Zadelenie žiakov do tried a mená triednych učiteľov budú oznámené na vývesnej tabuli v budove školy 04. septembra 2023.

            Žiaci prvého ročníka sa zhromaždia v telocvični o 8:30 hod., kde bude nasledovať  privítanie s krátkym programom.

            Potom sa žiaci aj s rodičmi presunú do tried, tam ich privítajú triedne pani učiteľky a pani vychovávateľky.

            Následne si deti odvedú pani vychovávateľky, rodičia ostanú v triedach a na krátkom rodičovskom združení dostanú základné informácie o organizácii vyučovania a zabezpečení učebných pomôcok.

            Program prvého dňa (04.09.) sa ukončí približne o 9:30, kedy deti budú môcť odísť domov. Prvý školský deň nepotrebujú aktovku ani prezuvky.   

            Prvý školský týždeň sa žiaci učia 3 vyučovacie hodiny, potom sú v školskom klube detí (ŠKD), alebo si ich môžu prísť prevziať rodičia. V 1. školský deň (4.9.) bude ŠKD v prevádzke do 14:30 hod. V ostatné dni (5.9. - 8.9.) do 17:30 hod. 

            Druhý školský deň (05.09.) vyučovanie začne o 8:00 hod.

            Obedy je potrebné zabezpečiť posledný augustový týždeň priamo v školskej jedálni.

             

            2.- 9. ročník:

            Nástup žiakov je 04 .09.2023 o 8:00 hod.

            Žiaci idú priamo do tried.

            V škole strávia 2 vyučovacie hodiny, kde sa od triednych učiteľov dozvedia základné informácie.

            Vyučovanie skončí o 9:40 hod.

            Potom môžu ísť žiaci domov alebo do ŠKD (1.stupeň).

            Pokiaľ žiak 1.stupňa opúšťa školu sám, je nutné, aby doniesol písomný súhlas rodiča s tým, že škola môže pustiť žiaka domov samého. Je nutné uviesť aj čas, kedy žiak opustí školu.
             

            Obed sa vydáva od 11:00 hod. do 13:00 hod.

            Desiata sa vydáva až od 05.09.2023.

            Noví žiaci – ráno 04.09. na vrátnici školy dostanú rodičia informáciu, do ktorej triedy je ich dieťa zadelené a kde sa trieda nachádza.

            Umiestnenie tried piateho ročníka  – viď. rozpis umiestnenia tried na bráne školy.
             

            05. – 08.09.2023 vyučovanie na 1.stupni trvá 4 vyučovacie hodiny.

            Vyučovanie na 2.stupni trvá 5 vyučovacích hodín.

             

            Rodičovské združenie 2. – 9.ročníka bude 11.09.2023: 1.stupeň – o 16:30 hod, 2.stupeň o 17:00 hod.

             

            Tešíme sa na Vaše deti a na dobrú spoluprácu s Vami.

          • Oznam školskej jedálne

            Vážení rodičia,

            kto ešte neodovzdal zápisný lístok na nový školský rok 2023/2024 a požiadal v minulom školskom roku o štátnu dotáciu, prosím odovzdať do termínu 30.08.2023 s presným dátumom od kedy sa dieťa bude stravovať v školskej jedálni. Po tomto termíne bez zápisného lístka vám štátna dotácia už nebude môcť byť priznaná a platíte plnú hodnotu obeda  4. pásma.

            Tí, ktorí ešte nepožiadali o štátnu dotáciu, prosím vyplniť žiadosť o štátnu dotáciu a zápisný lístok do 30.8.2023.

            Výnimku majú iba žiaci 1. ročníka, termín odovzdania je 4.9.2023

            Desiata sa bude vydávať od 5.9.2023. Prihlášku treba vyplniť a poslať do 30.8.2023. Desiatu je možné poberať len v prípade, ak dieťa zároveň chodí aj na obed.

             

            Aktuálne tlačiva nájdete v sekcii Školská jedáleň v podstránke Aktuálne žiadosti o dotáciu stravy.

             

            Všetko prosím posielať na adresu: znemethova@zsvazovova.sk alebo osobne v čase od 07:00  do 08:00.

             

            Zuzana Némethová

            Vedúca ŠJ

          • ULICA NA HRANIE 🥳🎪🤹‍♀️

            Milí žiaci a rodičia,

            v sobotu 26. augusta sa Vazovova ulica v úseku medzi Mýtnou a Radlinského zmení na jednodňovú pešiu zónu, aby sa deti mohli bezstarostne hrať na ulici bez áut.

            Pripravte sa na poriadnu dávku zábavy pre malých aj veľkých návštevníkov počas celého dňa - rôzne súťaže 🏆, workshopy 🎨, športové disciplíny ⚽️, skrášľovací workshop 💄💅, šachový turnaj ♟, divadelné predstavenie 🎭 či tanečné a hudobné vystúpenia 💃🕺👩‍🎤

            Súčasťou podujatia je aj DETSKÁ BURZA 🪀. Na detskú burzu môžete prísť s vašimi hračkami, knihami, vlastnými ručne vyrobenými výrobkami, či napečenými koláčmi. Prihlásiť ich môžete cez tento odkaz, najneskôr však do štvrtka 24.8. http://bitly.ws/SsqF

            Kompletný program a mapku areálu nájdete pod príspevkom 😊 

            Susedské festivaly Ulica na hranie sú súčasťou celomestského projektu Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvyšovať bezpečnosť v okolí škôl, vytvárať inkluzívne prostredie priateľské ku všetkým deťom, redukovať dopravné zápchy aj zvýšený smog.

            Udalosť na Facebooku nájdete tu: https://www.facebook.com/events/993687348621266?active_tab=about

            Príďte si naplno užiť so svojimi spolužiakmi, kamarátmi či rodičmi posledné chvíle prázdnin a zakončite leto poriadnou zábavou.

            Tešíme sa na Vás! 🙂

            Metropolitný inštitút Bratislavy
            ZŠ Vazovova 4
            Staré mesto - srdce Bratislavy
            BKIS Bratislavské kultúrne a informačné stredisko

             

          • Deň Ukrajiny

            Dňa 26.6. sa u nás na škole uskutočnil Slovensko-Ukrajinský deň.

            Slovenská aj ukrajinská strana si pripravili svoj program vo forme prezentácií a speváckych a tanečných vystúpení. Po programe na hostí čakali chutné národné špeciality, ktoré pre nich uvarila školská jedáleň.

            Žiaci sa taktiež mohli zúčastniť workshopu zdobenia medovníkov a tvorenia z hliny počas toho, ako počúvali slovenské i ukrajinské národné piesne.

          • Hasiči a bublinová show👨‍🚒

            Dnes mali deti z ŠKD výnimočnú zábavu na školskom dvore.

            Okrem zaujímavej prednášky Hasičského zboru si deti naplno užili penovú kúpeľ a posedeli si v skutočnom hasičskom aute.

            Ďakujeme Dobrovoľnému hasičskému zboru z Ivanky pri Dunaji za báječné popoludnie🙌🏻

          • Druháci a výroba papiera

            Naši malí druháci sa zúčastnili exkurzie na Chemickej fakulte STU.

            Deti mohli pozorovať  proces výroby ručného recyklovaného papiera, ktorý si napokon aj vyskúšali sami a taktiež pozorovali  jazernú vodu cez mikroskop, pri čom mali na vlastné oči, stret s mikroorganizmami 🦠🔬

        • Angličina na našej škole
          • Angličina na našej škole

            Milí rodičia,

            keďže vieme, aká je dôležitá komunikácia v anglickom jazyku, plánujeme spustiť na našej ZŠ v budúcom školskom roku  projekt s jazykovou školou "My Brain Academy Bratislava". Vašim deťom pomôže zlepšiť komunikačnú angličtinu prostredníctvom "popoludňajších anglických komunikačných klubov" priamo v priestoroch našej školy, samozrejme na báze dobrovoľnosti.

             

            Informácie o projekte:

            výučba angličtiny nadväzuje na preberané učivo a slovnú zásobu získanú počas vyučovacieho procesu z hodín angličtiny

            - pre žiakov 1. aj 2. stupňa

            - prostredníctvom myšlienkových máp dovysvetluje gramatiku, inovatívnym a kreatívnym spôsobom zapája žiakov do konverzácie, odstráni baríéry a strachy rozprávať v angličtine

            - výučba prebieha v priestoroch školy, po skončení vyučovania, rodičia nemusia deti nikam voziť

            - skupiny sú malé s max. počtom 8 žiakov

            hodina 1 x do týždňa, 60 min, počas celého školského roka

            poplatok pre rodičov 30 eur na mesiac a úvodný poplatok za registráciu 30 eur

             

            "Využite možnosť, aby sa vaše dieťa zbavilo strachu a blokov rozprávať po anglicky, aby aktívne začalo využívať už v škole nadobudnutú slovnú zásobu. S nami začne dieťa vnímať angličtinu ako bežnú súčasť jeho života a to mu dá možnosti ďalej rásť."

             

            Pre zjednodušené prihlasovanie na komunikačné kluby angličtiny My Brain Academy môžete využiť elektronickú prihlášku s možnosťou platobnej brány:


            Prihlásiť sa môžete do 15.7. cez  elektronickú prihlášku:

            https://forms.gle/Y7d4d7M8L2WmzX6T8

            Prihláška sa stáva záväznou po úhrade zápisného vo výške 30 eur.

            IBAN: SK54 5600 0000 0006 5122 2002, do poznamky prosim uvedte skolu + priezvisko a meno dieťaťa.

             

            Viac informácií nájdete na mybrainacademy.sk alebo sa opýtajte priamo na tel.č. 0908 787 929.

             

            --

            Zuzana Sekérová

            MyBrainAcademy Bratislava

            S pozdravom,

            Zuzana Sekérová

            Lotus Synergy s.r.o.

            MyBrain Academy Bratislava

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje